top of page

Dag 8: van Tours tot Loudun door de Loirevallei, 90 km

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

We zijn niet te vroeg opgestaan want de vorige dag had wat sporen nagelaten voor mij na 150 km fietsen en we wilden dus wat langer rusten. Om 9 uur zijn we na een sober ontbijt de deur uit richting Cathédrale Saint Gaetien. De kathedraal is open en de Misviering is pas om 10 u 30.


Tours, kathedraal Saint-Gatien: Vooraanzijde van de kathedraal, achterzijde en westportaal


Architectonisch wordt Saint-Gatien, niet erkend als een van de belangrijkste gotische kathedralen van Frankrijk. Ze werd gebouwd tussen de 12de en 16de eeuw, op de plaats waar vroeger een romaanse kerk stond. Je vindt er dus alle vormen van gotiek en ook renaissance in terug. De westgevel is echt vlammend en renaissance. De kathedraal heeft wel een uitzonderlijk collectie van o.a. 13de-eeuwse glas-in-loodramen. De mooiste ziet men in de kapellen van de kooromgang en de hoge ramen van het koor. De roosvensters uit de 13de, 14de en 15de eeuw zijn ook schitterend. Later werden ook glasramen van verwoeste kerken in de kathedraal ingebouwd. Dus is het een soort glasraammuseum. In de kathedraal zie je het graf van twee van de kinderen van Karel VIII en Anna van Bretagne, die op jonge leeftijd stierven. Dit graf, gemaakt van Carrara-marmer, is in pure renaissancestijl. Karel VIII stierf eerst en zij hertrouwde met Lodewijk de 12de die daarvoor zijn echte vrouw, Jeanne de Valois verstootte. Zij stichtte de kloosterorde van de Annuntiaden (soms met 2 t geschreven) waarvan de zusters van het Heilig Hart in Heverlee een afstammeling zijn.


Tours, kathedraal: glasramen en graftombe van twee kinderen van Karel VIII en Anna van Bretagne


Tijdens dit bezoek heeft Floky lang buiten gestaan want de journaliste van HLN belde om nog wat meer informatie voor haar artikel.

Oorspronkelijk was het mijn idee om van Tours naar Candes St Martin te rijden langs de Loire. ik wou er de mooie Collégaiele st Martin zien en ze te tonen aan Floky. Wij gingen er niet naar toe omdat ik na een val(letje) gisteren probeer war minder kilometers te bollen. Deze uitglijpartij met de fiets heeft geen sporen nagelaten aan de fiets en bij mij wat schaafwonden aan hand, knie en rechter elleboog. De collegiale kerk uit de 12de en 13de eeuw, werd versterkt in de 15de eeuw en meerdere malen gerestaureerd tot in de 21ste eeuw. Ik wou ze bezoeken omdat het een echte bedevaartskerk is want vele pelgrims maakten de omweg van de Via Turonensis naar Candes st Martin omdat de H. Martinus hier aanbeden en aanroepen werd. De collegiale kerk is zeer sterk geïnspireerd door de gotische stijl van het Westen, maar de rijkdom van de decoratie - schip en noordportalen, de versterkte arrangementen die eraan zijn toegevoegd, maken het een uniek gebouw waarvan de opeenvolging van bouwfasen en interpretatie van de decoratie nog steeds worden besproken. Op het internet kan je die zo tergvinden.


Floky fietst langs de Loire, kerkje Saint Gervais en Saint Protais van Savinières


Toch was het duidelijk de bedoeling aan Floky de statige Loire , de langste rivier van Franrijk, te tonen. De rivier is meer dan 1000 km lang en ontstaat in het centraal massief. Hij eindigt in de Atlantische oceaan ter hoogte van Nantes. Wij fietsen vanuit Tours langs de route en Voie verte / La Loire à Vélo. Een unieke ervaring die veel gezinnen met kinderen per fiets en met karretjes doen. Je kan ze gewoon huren. Je kan dus praktisch heel de Loire al fietsend volgen, meestal op hoge bermen die het achterliggende land moeten beschermen voor overstromingen. De Loire staat bekend als een verraderlijke rivier. Le Loir is een bijrivier van La Loire en die hebben we al eerder gezien. We fietsen 30 km langs de Loire. Wij komen voorbij het 12de-eeuwse kerkje Saint Gervais en Saint Protais van Savinières. Eeen goed voorbeeld van een cisterciënzer architectuur maar ook, en vooral , een voorbeeld van de Santonge architectuur die we later zullen terugvinden o.a. in Saintes met die rijkelijk bewerkte bogen boven ingangsdeuren. Het kerkje is dicht en we gaan op bezoek naar een warme bakker om onze lunch te kopen. Tegenwoordig maken de meeste bakkers des ficelles (kleine baguettes) gevuld met kaas, lardons en ander lekkers en lange pizzabroodjes: Floky is er zot van.


Lunch langs de Loire, kasteel van Rigny-Ussé, wijngaarden


Na een lunch langs de Loire rivier gaan we landinwaarts recht op het kasteel van Rigny-Ussé af (la belle au bois dormant). Van daaruit bereiken we het kasteel van Chinon. Dit was één van de favoriete bolwerken van de Plantagenets. Jan zonder land verloor het aan Filips Augustus, die het toevoegde aan de domeinen van de Kroon van Frankrijk. Het was de zetel van het hof onder Karel VII, en de plaats van zijn ontmoeting met Jeanne d'Arc, de Franse heldin in de strijd tegen de Engelsen. Chinon werd rijk met wijn en de wijnhandel. Niet zo veraf, in de abdij van Fontevrault liggen koningin Eleonora van Aquitaine , haar zoon Richard Leeuwenhart en andere belangrijke familieleden gegraven. Dit is een deel van Frankrijk dat lang toebehoorde aan de Engelse kroon.

In de buurt staat de kerncentrale van Avoine. De laatste uren hebben we ook veel wijngaarden gezien van Vouvray, Chinon en andere lekkere Loirewijnen.


Loudun, de bakker, Floris neemt ontbijt in bed


Een laatste reeks heuvels brengt ons rechtsreeks naar Loudun en klein stadje op weg naar Poitiers waar we morgen de prachtige architectuur zullen zien. We logeren er in een klein appartementje. Maar zoals vaak moeten we een keuken en een toilet delen. We hebben wel een afzonderlijke douche en lavabo op de kamer. Voor 40 euro voor twee personen kunnen we niet meer verwachten. Rechtover het appartementje is er een warme bakker en daar zal ik zo meteen petits pains gaan kopen voor ons ontbijt. De bakkerij is op zondag open. Ze hebben zelfgemaakt ijs: een pot van 599 gr die Floris gezellig op zijn eentje heeft opgegeten. Elke avond maakt Floky zijn filmpje dat hij maakt met onze GOPRO camera op zijn borst: zijn perspectief op onze pelgrimstocht. Ik val onmiddellijk in slaap en hij laadt alle toestellen op voor de volgende dag. Fijn dat we dat samen kunnen doen ook al botsen we soms. Rientje vindt het zeer zeker super fijn dat hij mee is, soms op de schouder van zijn broer of soms op die van zijn opi.

40 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page