In Gisors zijn we in feite in Normandië en dat blijft zo voor een deel van de dag. We fietsen verder in een grote bocht omheen Parijs en beëindigen vandaag deze cirkelvormige tocht in Chartres om dan naar het Zuiden te trekken op de Via Turonensis.
Gisteren hebben we niets bezocht in Gisors want het was al relatief laat en we wilden vooral zo snel mogelijk in het flatje om Floris te laten rusten. Zijn hals was nog altijd pijnlijk maar alles leek voor de rest OK. Vandaag moeten we 125 km fietsen, een hele afstand. Aangezien het warm weer kan worden beslissen we om 5 uur op te staan en om 6 uur zijn we op de baan. We hebben ons ontbijt gehad met petits pains au chocolat en petits pains au raisins en lekkere oploskoffie (!) die ik gisteren in de Lidl kocht. Om 6 uur is het echter nog bijzonder fris en er hangt wat mist.
Het stadje Gisors heeft belangrijke gebouwen: het kasteel van Gisors en de grote kerk .Zo vroeg kunnen we niets bezoeken maar ze liggen allebei vlakbij het flatje waar we sliepen. Het kasteel is gebouwd in 1097 door de koning van Engeland William le Roux. Henry II Plantagenet bouwt eraan verder. Het speelt een belangrijke rol in de 100-jarige Oorlog tussen de Fransen en de Engelsen. Daar werden veel veldslagen uitgevochten tussen Engelsen en Fransen. Het is een zeer goed voorbeeld van wat een mottekasteel: een gedeeltelijk artificiële heuvel met daar bovenop een versterkte burcht met o.a. een prachtig uitzicht op de Epte-vallei en de stad.
Gisors: Het mottekasteel en de Saint-Gervais en Saint-Protaiskerk
Het tweede gebouw is de Saint-Gervais en Saint-Protais kerk. Het is een enorme collegiale kerk ( met college aan kanunniken) waarvan de bouw van sommige delen dateert uit de 12e eeuw en van andere uit de 15e eeuw. Indrukwekkend met zijn 70 m lengte en 24 m hoogte. De kerk is een mengeling van romaanse, renaissance en gotische stijlen. Dankzij de glas-in-loodramen, de gebeeldhouwde versiering, de meubelobjecten, is het een kerk die uniek is in zijn soort in heel Normandië. De Westkant doet denken aan de brede Westkanten van verschillende Britse kathedralen zoals in Lincoln en Wells. We kunnen er alleen even rondwandelen want om 6 uur is alles nog dicht. Toch is er licht genoeg voor enkele foto’s.
We verlaten de stad en volgen de prachtige Valleé de l’Epte langs een Voie verte van een 25 km. Het is een puur genot om er doorheen te fietsen. Daarna een even goede en schitterende weg en voie verte door het Parc naturel région Vexin français. We laten Mantes- la-Jolie rechts liggen en steken een beetje opzij de Seinerivier over. We fietsen dan verder naar Dreux door de forêt domaniale de Dreux, alweer langs een Voie verte tot St Georges Motel.
in Dreux picknicken we naast de Chapelle royale Saint-Louis. Deze is gelegen in de ruïnes van het kasteel en is de necropolis van de familie Orleans. In neogotische stijl is het gebouw een mooi voorbeeld van negentiende-eeuwse architectuur waaraan de glas-in-loodramen van Sèvres een bijzondere schittering brengen. Het geheel behoort nu toe aan de Saint-Louis Foundation. Vanaf deze kapel heb je een prachtig zicht op de stad met De Saint Pierre kerk gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw en het indrukwekkende 16de-eeuwse belfort. We hebben niet veel tijd en rijden gewoon door de stad heen om een 40 km verder aan te komen in Chartres.
Dreux: Chapelle Royale; uitzicht op de stad, opa op zijn fiets
Door het verre rijden en de soms steile hellingen is mijn batterij van mijn Batavus fiets juist als we binnenrijden in Chartres leeg en het wordt een vijftal kilometer hard trappen zonder hulpmotor met al het gewicht dat we mee hebben maar ik haal het hotel. Hier logeren we in een Ibis budget waar het wel wat moeite kost om onze fietsen binnen te stallen en ze op te laden. Maar het lukt dan toch. We verfrissen ons en gaan naar de kathedraal der kathedralen de ND de Chartres.
Iedereen kent Chartres en ik beperk daarom de informatie. Daardoor doe ik die mooie kathedraal onrecht aan. Zelf eens gaan kijken is de boodschap en volg de weg ervoor met de fiets…
Chartres: de kathedraal, timpaan van het portail royal en noordportaal
De ND kathedraal is een vroeggotische kathedraal op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres. Ze werd gebouwd tussen 1194 en circa 1220. De kathedraal dankt haar faam vooral aan haar gebrandschilderde ramen met de overheersende Bleu de Chartres. Zoals elke kathedraal heeft ze een belangrijke reliek: een kleed of sluier, het kleed van de Maagd Maria genoemd of in het Latijn Sancta Camisia, dat Maria gedragen zou hebben toen zij wenend onder het kruis van haar stervende zoon Jezus stond. Anderen beweren dat Maria het droeg toen de engel Gabriël haar de boodschap gaf dat ze zwanger was van Gods zoon. Nog anderen dat ze het droeg tijdens de geboorte van Christus. Dit kleed werd in 876 door Karel de Kale, kleinzoon van Karel de Grote, aan de kerk geschonken.
in Chartres moet je de tijd nemen om alles te zien. Natuurlijk aan de westkant het Portail royal het oudste deel van kerk of in feite van een vorige vroegere kerk, met prachtige zuilbeelden. De zuidelijke ingang toont onder andere het Laatste oordeel. De noordkant is toegewijd aan Maria. Binnenin moet je tijd nemen voor de schitterende glasramen en roosvensters; Ook de gebeeldhouwde koorafsluiting en de labyrint in het midden van het schip zijn uniek. De labyrint kan je op vrijdag zelf lopen want dan nemen ze de stoelen weg. Neem vooral ruim de tijd. Natuurlijk moet je vooral kijken naar de glasramen: mijn favoriet zij de 4 glasramen van de zuidkant waar de 4 grote profeten de 4 evangelisten dragen en tussen hen in Maria staat. Het OT draagt het NT wat een symboliek!
Chartres: glasramen en koorafsluiting
Na een bezoek van twee uur gaan Floky en ik samen avondeten in het restaurant la Serpente, juist rechts van de westgevel want morgen is het zijn 17de verjaardag. Hij eet er escargots de Bourgogne, tarte avec du rouget confiture d’oignon, linguine Jambon paysan, en gemarinerde kalfssniertjes met een saus op basis van frambozen: heel lekker.
Dan gaan we terug naar het hotel om te slapen en verder door te fietsen op de Via Turonensis. We vieren ook verder zijn verjaardag.
تعليقات