top of page

DAG 40: van MONTFEY naar SEZANNE, 100 km

Bijgewerkt op: 1 okt. 2023

Ik verlaat mijn gîte in Montfey rond 7 uur. Eerst rij ik even langs de 12de – 16de-eeuwse kapel . De kapel van St Léger werd grondig gerenoveerd de laatste decennia en de glasramen werden ook gerestaureerd. Er is geen klokkentoren maar vlakbij in het kerkhof staat een belfort met een bovenstuk in hout waarin de klok van de kerk hangt. Monfey is boven op een heuvel gelegen en er is alweer een prachtige zonsopgang te bewonderen.

rond 9 uur belt Magda me op om te laten weten dat het appartementje in Fère Champenoise niet beschikbaar is. Bij AirB & B moet je vragen of ze je wel willen en hier beweerden ze plots geen plaats te hebben voor pelgrims. Magda is onmiddellijk terug op zoek gegaan en zij heeft na vier uur zoeken een appartementje in Sézanne gevonden in het oude stadsgedeelte. Dat is prima want ik ben nog nooit in Sézanne geweest.


Montfey: ochtendgloren, de kerk en de toren nop het kerkhof

Ik rij midden door het departement van de Aube: rustige glooiende landschappen met veel landbouw en ook wat vee. Veel maïs en zonnebloemen die klaar zijn om geoogst te worden. Ik rij tot aan het Canal de la Haute-Seine. Dat is een Franse kunstmatige waterloop die de departementen Aube en Marne doorkruist tussen de samenvloeiing van de Aube en de Seine, in de buurt van Romilly-sur-Seine, en Troyes. het kanaal was al gepland in de 18de eeuw maar het werd gebouwd in de Empire periode en werd slechts in 1846 in gebruik genomen. Het is sinds 1968 volledig gesloten voor vrachtvervoer en heeft alleen nog een recreatieve functie.


Het landschap onderweg dat wel futuristisch lijkt met zoveel schotelantennes


Er is in Frankrijk een schitterend netwerk van kanalen langs dewelke men kan fietsen, verspreid over geheel het land. Sommige zijn druk bevaren door toeristen andere zoals dit canal de Haute Seine zijn een stuk rustiger. Ik rij een 10tal kilometer tot langs het kanaal tot in Méry-sur-Seine. Daar lunch ik met lekker Frans brood met kaas en wat terrine de campagne. Rond 13 u rij ik dan tot in Sézanne dat maar een 30-tal km daar vandaan is. Het is warm en veel tegenwind en ik heb bijna twee uur nodig om dit laatste stuk af te leggen.


Beelden de Seine en van het Canal de La Haute Seine


Eenmaal toegekomen, bel ik de eigenares van de flat die me de code geeft van het kastje waarin zich de sleutels bevinden. Het is in een oud huis op de 3de verdieping en is net en piekfijn in orde maar wat aan de dure kant, maar alles is voorzien voor het ontbijt en zelfs voor het avondmaal met pasta en dat is meegenomen. We hebben vastgesteld dat flats in en rond de Champagne streek zeer duur kunnen zijn, zelfs soms overdreven duur. Een nacht in een B&B te midden de beste Champagne wijngaarden kan je makkelijk 250 euro kosten voor een flat van 2 personen. Je krijgt geen glas Champagne, dat is voor een nog duurdere klasse van appartementen.


Sézanne: de kerk van Saint-Denis


Eenmaal mijn bagage in de flat staat en de batterijen van de fiets aan het opladen zijn, ga ik op stap naar de kerk vlakbij. De kerk van St-Denis, in flamboyante gotische stijl heeft een prachtige vierkante toren van 42 m. In de middeleeuwen maakte de huidige kerk deel uit van een dubbele kerk (St-Denis / St-Julien) die werd bediend door Cluny-monniken. Na de sloop van de St-Julien kerk, werd de kerk van St-Denis herbouwd vanaf 1520. Van juli 2003 tot februari 2006 onderging de kerk de eerste grote restauratie- en consolidatiewerkzaamheden; en er moet nog veel gerestaureerd worden. Overal zijn netten gespannen binnen en buiten de kerk om de mensen te beschermen tegen de vallende brokstukken. De zuidelijke hoofdingang is zelfs ook niet meer in gebruik.


Sézanne, kerk van Saint-Denis: de netten om gelovigen te beschermen, het schip en een piëta


Toch zijn er enkele mooie kunstwerken te zien in de kerk: zoals het schip, de kerk zelf die heel slank is en de renaissance-glasramen. Ze werden tijdens de tweede WO weggenomen maar daarna niet in de juiste orde teruggezet. Het fresco in het koor dat de Transfiguratie van Christus toont is merkwaardig. Vlakbij staat het hoogaltaar van de 18de eeuw. Na een wandeling door de oude straatjes loop ik nog even binnen om mijn boodschappen te doen in de Casino winkel. Ik koop er eitjes, een tomaat, twee sneetjes ham en wat gemalen kaas om mijn een lekkere omelet te maken. Bij de bakker vind il nog vers stokbrood en zelfs verse pains au chocolat voor mijn ontbijt. Alles is voorzien op het appartement voor ontbijt behalve brood en petits pains.


Sézanne, kerk van Saint-Denis: hoofdaltaar, glasraam en het zuidelijk portaal


Terug op het appartement schrijf ik vlug een mail naar de frère hôtelier van de abdlij ND van Scourmont (de brouwers van het lekkere Chimay bier) om te vragen of ik er overmorgenavond kan logeren voor ik naar Leuven rij op dinsdag want ik was dat vergeten. De lieve broeder belt mij bijnqa onmiddellijk persoonlijk terug om te zeggen dat het OK is. Hij vraagt mij waarom Floris er niet zal bij zijn… en ik zeg dat hij al thuis is en naar school.

Voor de rest van de avond blijf ik op mijn kamer en zoals gewoonlijk schrijf ik mijn blog, en ga ik vroeg slapen. Morgen wordt een lange fietsdag want Magda heeft logies gevonden in Warmeriville een stadje een beetje boven Reims. Ik zal niet door de Montagne de Reims rijden en ook niet door de stad Reims zelf want daar ben ik veel te moe voor. Ik zal op een 15 à 20 km ten oosten van de stad rijden waar het relatief vlak is en waar ik sneller kan rijden, maar dat is toch een 120 km. Daarna moet ik dan 90 km rijden om van Warmeriville de abdij van Scourmont te bereiken dat moet lukken. De laatste dag staat me nog een rit van 130 km te wachten maar ik deed die ook de eerste dag dus dat moet ook lukken. Ik bel nog even met Magda en zet daarna voor de eerste keer het nieuws op FR 2 op en val erbij in slaap.


Sézanne, kerk van Saint-Denis: waterspuwer

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page