top of page

Dag 4 : Via Turonensis van Avrigny naar Gisors 90 km

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Om acht uur zijn we al op de baan. Floky wil geen ontbijt nemen in ons hotelleke zonder ziel. Hij wil onderweg een boulangerie vinden waar lekkere verse peitis pains zijn en een geurige café au lait. In het begin loopt het niet zo goed. Google brengt ons op een pad door de mooie velden maat het pad is in een erbarmelijke toestand. Dan maar zoeken en uiteindelijk vinden we een degelijke C weg of communale. Na een uur fietsen vinden we eindelijk jn Breuil-le-sec een warme bakker die zelfs kleine donuts maakt met chocolade en natuurlijk croissants en verse chocoladebroodjes. We kopen heel wat want Floky is een veelvraat.



Narthex van het St Pierre kerkje in St Piere-la-Rue, drogend vlas, Floris stopt om iets te eten


We fietsen verder door de verkoelende Forêt domaniale Hez-Froidment over het dorpje la Rue Saint Pierre met natuurlijk een klein St Pierre kerkje met een mooie narthex in steen, een soort voorportaal bedoeld voor catechumenen en niet-gelovigen die de H. Missen niet mochten bijwonen. Verder door een rustig glooiend landschap bereiken we over Bresles, waar volop tarwe geoogst wordt, Beauvais. We zien ook voor de eerste keer vlasvelden waar het vlas genaaid werd en mooi ligt te drogen in de zon.


De geschiedenis van Beauvais gaat terug tot de Gallo-Romeinse tijd als Caesaromagus. De wallen zijn vandaag bijna volledig verdwenen. In de ME werd Beauvais beroemd en rijk dankzij de textielproductie, Beauvaislinnen. De rijkdom wordt gereflecteerd in de kathedraal. De stad werd zwaar getroffen door bombardementen tijdens WWO I en WWO II. In 1979 kreeg Beauvais een luchthaven die o.a. Ryanair verwelkomt.


De bouw van de kathedraal begon in 1225 en duurde drie eeuwen . In feite zie je geen kathedraal maar alleen het koor en het transept van een laatgotische kathedraal. Ze werd nooit voltooid, maar maakt indruk door de hoogte van de gewelven van de 3 traveeën van het koor. De kathedraal heeft het hoogste gotische koor ter wereld met een gewelfde hoogte van 48,50 meter (cf. 34 m bij de Notre Dame de Paris). Voltooid, zou het een van de grootste gebouwen ter wereld zijn geweest.



Zuidgevel, koor en noordgevel van de kathedraal van Beauvais


Maar overmoed wordt gestraft en een en deel van het koor stortte in 1284 in. De herstellingen duurden tot 1347, maar vielen stil door de 100-jarige oorlog in christelijk Europa. In de 16de eeuw werden de werken hervat. In 1569 bereikte de torenspits een hoogte van 153 meter. Maar in 1573 stortten de torenspits en de klokkentoren in. De gewelven van het transept werden vervolgens herbouwd, maar het geld ontbrak om het schip te bouwen. De kathedraal is dus onvoltooid. Binnenin zijn er zelfs nu nog veel ondersteuningen nodig om het geheel mooi recht te houden. Toch is het geheel indrukwekkend en prachtig. Vooral de zuidelijke ingang van het transept in flamboyante gotiek trekt de aandacht. De noordingang heeft een mooie boom van Jessé maar alle beeldjes zijn verdwenen tijdens Franse revolutie


Er is binnen in de kathedraal prachtig meubilair waaronder de ME astronomische klok die nog altijd werkt. De preekstoel is ook uniek en wordt gedragen door het gevecht tussen David en Goliath. Het goede overwint het kwaad in het Oude testament en dit draagt de preekstoel zelf waar het Nieuwe testament wordt verkondigd.



Glasramen en preeekstoel van de kathedraal van Beauvais en stutten van de kathedraal


Na een bezoek aan de kathedraal gaan we op Place de l’hôtel de Ville een koffie drinken. Daar ontmoeten we een Duits koppel uit Berlijn Aatje en Alexander. hij runt een verlag, een publicatiehuis.Hij luistert vol interesse naar Floky die hem uitlegt wat we doen en dat allemaal met een Duitse Riese Muller fiets.


Daar wordt Floky gestoken door een wesp in zijn hals; alle hens aan dek want hij is allergisch voor dergelijke steken. Hij belt oma op want die kent er alles van. Opi loopt naar een apotheek die soelaas brengt met een doos pilletjes en een zalfje en na een uur kunnen verder. Hij kan zelfs terug een pizza van een warme bakker eten en we zijn terug op de fiets.

De rest van de namiddag is het rustig doorfietsen en geregeld nagaan of alles OK is met Floky. Hij is moedig en bijt door en rond 18 uur zijn we in Gisors. Magda heeft er een flatje gevonden voor een 30 euro maar het is piepklein zoals je op de foto’s ziet. Juist plaats genoeg om te bewegen. Ik loop naar een Lidl vlakbij en met een microgolfoven hebben we een lekkere maaltijd. Vroeg naar bed want morgen wachten ons 125 km naar Chartres.



Aatje en Alexander, de wallen van Beauvais en ons piepklein flatje


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page