top of page

DAG 35: van Brioude naar Issoire en dan tot Clermont-Ferran,80 km

Bijgewerkt op: 4 okt. 2023

Ook al probeer ik langer te slapen ik heb de slechte gewoonte om rond 5 uur of halfzes wakker te zijn. Met Bruno was de reden dat we de warmte probeerden voor te zijn. Persoonlijk rij ik ook liever ’s morgens om dan in de vroege namiddag rond 14 of 15 uur toe te komen. Je verfrist je dan, je kan een wasje doen dat nog tijd genoeg heeft om te drogen, je kan nog iets gaan bezoeken enz. Daarenboven moet ik elke dag twee uur uittrekken om mijn blog te schrijven. Plus nog de foto’s naar Magda sturen en rond 19 uur of 20 uur onder of tussen de lakens. Magda is de opsteller en strenge eindredacteur en zij plaatst ook de blog online in het Nederlands en het Engels. Ze checkt of alles wat ik schrijf wel juist is. Bij twijfel belt ze me op. Het is super fijn zo een logistieke steun te hebben.


Dus vandaag op tijd eruit en om 7 u 15 smijt ik het gesorteerde huisvuil in de verschillende bakken en rij ik de straat uit. Deze B&B had het kenmerk van eco B &B en dat was het ook op alle vlakken. Het nieuwsgierige oude vrouwtje, mijn overbuur, stond al in haar deur. Bij de minste beweging kwam ze buiten gisteren. Ik wens haar een fijne dag en zij doet hetzelfde. Iemand had me aangeraden de 'voie verte' te nemen maar na twee kilometer rij ik terug want het zijn gewoon twee stroken tot aan de rand van Brioude.


De markthal en de kerk van Lempdes,


Ik beslis dan de D weg te nemen langs Lempdes om zeker niet op de zeer drukke N 102 te komen. Er zijn echter werken onderweg en een omleiding en ik verlies veel tijd. In Lempdes vind ik een man die het mij haarfijn uitlegt: over St Germain-Embron en dan bereik ik Issoire. Ik bedank hem en neem foto’s van het mooie kerkje en vooral van de mooie XIXde-eeuwse markthal in de vorm van een spie zoals een stuk taart . Fransen houden van markten en overdekte markthallen. Je vindt er echt alle streekproducten. Ik hou van al de variëteiten van tomaten, van rode tot gekartelde zoals de coeur de boeuf of blauwe tomaten. In het najaar maakt men confituur met groene tomaten en watermeloen.


De fietstocht is ook vandaag echt mooi zoals je ziet op de foto’s: overal uitgedoofde vulkanen en mooie landschappen. Het is grijs en regent soms een beetje maar ook dat heeft zijn charme. Men is bezig de maïs te oogsten, soms staan de zonnebloemen er nog maar de tarwe is overal al binnen. De boeren zijn tevreden: het was een goede oogst.


Het landschap onderweg


Dit is één van de grote voordelen van het fietsen. Je kan gelijk wanneer stoppen en tijd nemen om de natuur te bekijken. Floris reed zelfs met zijn fiets door de tarwevelden en door de zonnebloemvelden. Bruno verzorgt de natuur. als hij onderweg een kever over de baan zag stappen, stopte hij, nam de kever op en zette die mooi aan de andere kant van de weg. Elk dier in de natuur heeft een functie dus ook deze kever. Hij had pijn aan zijn hart van de vele dieren die worden doodgereden; marters, eekhoorns, egels en zelfs een das zagen we langs de weg dood liggen. Fietsen leert je meer oog te hebben voor de natuur. Zo zag hij een gekwetst vogeltje aan de kant van de weg liggen. Hij kon het niet meer helpen en was er uren het hart van in dat het zou sterven… Zijn partner Annette is ook PHD studente aan de universiteit van Oxford en doet onderzoek naar de impact van de klimaatopwarming op de vinken. Zij mag zelf persoonlijk officieel vinken ringen in de UK.


Issoire: abdijkerk van Saint-Austremoine


Ik bereik Issoire na twee en een half uur rijden en rij recht naar de abbatiale Austremoine. De abdijkerk van Saint-Austremoine is een voormalige benedictijnenabdij, gebouwd in het eerste derde deel van de 12de eeuw. Het is één van de belangrijkste romaanse kerken in Auvergne. De naam komt van de Austremoine de Clermont of Stremonius, eerste bisschop van Clermont en evangelisator van Auvergne aan het einde van de 3de eeuw. In de woelige 16de eeuw probeerde ene kapitein Mathieu Merle de Saint-Austremoine abdij in brand te steken zonder succes. Om zijn frustraties weg te werken liet hij enkele monniken levend villen.


Issoire: abdijkerk van Saint-Austremoine met prachtige kapitelen


De kerk heeft het uiterlijk van de meeste romaanse kerken in de Auvergne. Achteraan een koor met veel zijkapellen, soms een zwaar westelijk deel. Op de zijkapellen zie je ook de symbolen van de dierenriem mooi afgebeeld. Allemaal relatief kleine ramen en toch niet duister binnenin. Ze zijn allemaal zeer mooi versierd met veel geometrische figuren en vele kleuren dankzij het gebruik van verschillende kleuren steen uit de streek . Hier in Issoire is de kerk nog rijkelijk geschilderd. Het zijn vooral de kapitelen in het koor die helemaal geschilderd zijn . Magda zal een paar foto’s publiceren en dan kun je zien of je ze mooi vindt. Er is natuurlijk een crypte om de relieken van de heilige te herbergen of misschien beter gezegd te verbergen. Eén van de relieken van Austromoine zit in een prachtig 13de eeuws schrijntje versierd met emaux de Limoges. Zo een crypte is eng maar heeft toch een zekere schoonheid. Ze is ook meestal het oudste deel van een kerk.

Issoire: abdijkerk van Saint-Austremoine: de crypte


Na een uurtje kerkbezoek rij ik door naar Clermont Ferrand over een departementale en ik geraak er dank zij de hulp van een grootvader (een papie) en zijn kleindochter die hij aan het helpen is de blinden van het huis te schuren om ze opnieuw te verven. Het is uiteindelijk de informatie van de kleindochter (een dertiger ) die me precies weet uit te leggen hoe ik een veldwegel, le chemin de Coudes, kan vinden en gebruiken want hij is volledig geasfalteerd. Ze heeft gelijk. Ik moet na de chemin de Coudes nog één steile helling nemen van een 5-tal kilometer en dat wordt het ” des dos d’ânes” dat is zoveel als een tobogan met heuvels die opgaan en dalen. Het dorpje Coudes heeft een mooie oude ronde donjon en die staat op de foto.


Coudes: donjon


Daarna wordt het afdalen en stijgen naar Clermont-Ferrand over 25 kilometer maar Google maps brengt me feilloos de grote stad binnen, waar de hoofzetel van het bandenbedrijf Michelin en van de kaarten en reisgidsen enz. gevestigd is. Een beetje na twee uur ben ik op mijn kamer in het Artyster hotel vlakbij het oude centrum die Magda wist te boeken voor 53 euro, BTW en taxe de séjour inbegrepen. Mijn fiets staat al op stal en is aan het laden.

Het regent en ik wacht even om het oude centrum in te trekken . Ik ga eerst naar de place de Jaude het centrum van de stad, naar de FNAC, want mijn oplader is stuk en mijn telefoon is praktisch leeg.


Clermont-Ferrand: Place de Jaude, kathedraal Notre dame de l’Assomption


In de kathedraal Notre dame de l’Assomption vind ik een stopcontact naast een schitterend Mariabeeld en een stoel. ik kan dus mijn telefoon in de kerk opladen terwijl ik mijn beklag doe aan Maria dat ze twee jaar geleden niet genoeg voor Rientje heeft gezorgd. De kathedraal is helemaal zwart, want er is zwarte Volvic steen gebruikt omdat die toelaat zeer snel te werken. Het is niet mijn favoriete kathedraal maar ze heeft o.a. mooie glasramen en mooie fresco’s en beelden zoals je op de foto’s ziet.


Clermont-Ferrand, kathedraal Notre dame de l’Assomption: Mariabeeld, glasraam en fresco


Daarna ga ik naar de Notre Dame du Port, nog een echte romaanse Auvergne kerk die vlakbij de haven of de stapelhuizen van Clermont-Ferrand stond. Die stapelhuizen zijn nu verdwenen door de opkomst van de trein. De huidige kerk is van 1120-1130 en ook van het einde van de 12de eeuw of nog wat later. De gebruikte steen is allemaal uit de streek afkomstig. De kerk werd zwaar beschadigd door de sterke aardbevingen van 1478 en 1490. Ook de top van de transepttoren stortte in en werd vervangen door een bolvormige klokkentoren. De buitenkant heeft dezelfde kenmerken als de andere in Brioude, Issoire en dat geeft een echte warme indruk.


Clermont-Ferrand: Notre Dame du Port


De binnenkant is wat eenvoudiger : alles is lichtgeel geschilderd maar er zijn wel mooie romaanse kapitelen en zuilen te bewonderen. Ook het zuidportaal is bijzonder mooi.


Clermont-Ferrand: Notre Dame du Port , interieur


Vlakbij in een Carrefour city koop ik mijn avondmaal: een plastiek potje coleslaw, een frans brood en een flesje rosé (voor 2 dagen!) Ik heb nog een beetje kaas en een potje terrine, plus wat comté kaas en roque fort kaas en het wordt dus een echt festijn . Morgenvroeg de rest van het brood en wat confituur en dan kan ik weer de baan op richting Bourgondië, maar daar heb ik twee dagen voor nodig.


Issoire: abdijkerk van Saint-Austremoine

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page