top of page

Dag 3: 10 mei 2022: van Revin naar Coucy

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022

Ik heb de nacht doorgebracht in een kleine B&B “Les marmottes revinoises” in Revin en de naam is zeer juist gekozen: “On y dort comme des marmottes” zoals de Fransen zelf zeggen. Men wordt er ook vriendelijk ontvangen met een fris pintje witbier uit de streek.

Na een lekker ontbijt met 5 soorten lekkere Franse kaas, stokbrood, petit pain au chocolat en croissant, heb ik de dame bedankt voor de goede zorgen. Zij is een vroegere bejaardenverpleegster die een carrière-switch maakte en een B&B met twee kamers begon.

Alvorens de stad te verlaten rij ik er toch nog eens door met de fiets alvorens de weg te nemen door het parc régional naturel des Ardennes. Revin is prachtig gelegen langs de Maas in een schrijn van groen maar het stadje zelf is een beetje verpauperd met heel veel leegstaande winkels; alles is er wat aftands en er is weinig toeristische / culturele infrastructuur. Uitstekend om dus vroeg naar bed te gaan, maar een fijne wandeling langs de Maas zit er wel in.


Door dit parc régional rij ik naar Renwez om Signy l’Abbaye te bereiken op de via Campaniensis want zo heet de route naar Santiago tussen Rocroi (vlakbij) en Vézelay. In Renwez is er een mooie OLV kerk (13e tot 16e eeuw) opgetrokken uit en mooie okerkleurige lokale steen met mooie flamboyante ramen maar…alles is dicht! Vandaar fiets ik verder naar Sormonne met de Johannes de Doperkerk die tot het type behoort van de églises fortifiées om dorpsbewoners te beschermen. Er is vlakbij in de Thiérache streek een itinéraire van dergelijke kerken; sterk aanbevolen.Even uitrusten na bezoek aan de kerkjes van Renwez en Sormonne


Het is de streek van de veeteelt; overal weiden vol koeien en op dit ogenblik van het jaar ook veel kalveren. De stieren luieren maar wat. Wie koeien zegt, zegt ook veel melkindustrie en bedrijven plus veel maïs. Zeer heuvelachtig en met de fiets is het wel hard trappen geblazen. Een supermooie streek met heel veel groen en schitterende mogelijkheden tot wandelen.


Zo bereik ik op de middag Signy l’Abbaye waar van de cisterciënzerabdij niets meer te zien valt… de Franse revolutie is hier langs geweest. Kerken en abdijen werden gesloopt en werden gebruikt als steengroeven. Soms werden ze gebruikt als gevangenissen, opslagplaatsen voor het leger enz. Je vindt dus nog wel stukken terug in de gebouwen in de buurt van waar het klooster was.


We komen er later nog op terug dat veel in Frankrijk vernield werd door enerzijds de honderdjarige oorlog (1337-1453, tussen de Fransen en de Engelsen) en/of anderzijds de Franse revolutie of door de beide samen. In deze streek werd ook heel wat vernield tijdens de WO I zoals in de stad Reims. In Signy l’Abbaye is een grote carré militaire (begraafplaats) voor Franse, Britse en Amerikaanse soldaten.


De Fransen hebben ook nog veel vernield tijdens de napoleontische oorlogen begin 19e eeuw in Spanje. De Spaanse liberalen hebben daartegenover later in de 19e eeuw veel kerkgoederen en landerijen aangeslagen omdat ze zogezegd onproductief waren en niet bijdroegen tot de welvaart van alle burgers. Ze zetten de monniken buiten, verkochten de kerkgebouwen en landerijen . Maar ze werden echter vaak aan liberale vriendjes verkocht die heel rijk werden. Dit heette niet revolutie maar “Dezamortization”.


Na Signy l’Abbaye waar ik mijn lunch koop, een lekkere pâté d’ardenne en wat Frans brood en een 1664 frisse pils, rij ik verder naar Novion Porcien. Mijn lunch nuttig ik naast een gekruisigde Christus langs de weg vlakbij een ander kruispunt de Potence waar vroeger de galg stond om veroordeelden op te knopen langs de openbare weg zodat alle reizigers en pelgrims het goed konden zien. Een verwittiging…

Dan fiets ik door naar enkele kerkjes rond Novion Porcien zoals Wagnon of Corny Machéroménil . Veel kerkjes zijn bedekt met leien of ardoises, een streekproduct. Tenslotte rij ik tot bij de indrukwekkende en grote ( je ziet ze van ver) Église du Prieuré de Novy-Chevrières; hier stond vanaf de 11e eeuw een Benedictijnerklooster dat herbouwd werd in 17e-18e-eeuw maar einde 18e eeuw ( de franse revolutie!) werden alle conventuele gebouwen afgebroken om de stenen te verkopen en alleen deze grote abdijkerk staat er nog in een onooglijk klein dorp te midden van de velden. Spijtig genoeg waren ALLE kerkjes dicht of waren diegenen die de sleutel hebben niet thuis..bad luck. Deze avond logeer ik in een B&B La Pie Grièche op 50 km van Reims. Ik mag er slechts na 17 uur binnen géén minuut vroeger...Dat belooft weinig goeds want een pie-grièche is o.a. een kwade , lawaaierige, haatdragende en ruziemakende vrouw…we zien wel!26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page