top of page

Dag 26: van CONDOM naar MOISSAC, 85 km

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Uit vrees voor grote hitte zijn we weer vroeg opgestaan en na een snel ontbijt waren we om 6 u 45 de baan op. Eerst zijn we naar het centrum gefietst van Condom want gisteren was het er veel te warm. Nu was het rustig in het oude centrum. Een gemeentearbeidster was het vuil aan het wegvegen rond het beeld van de 4 musketiers die enorm populair zijn in deze streek. De straatlantaarns waren nog aan en hier en daar was er ook al een pelgrim op stap sommigen met een zware rugzak op de rug anderen met een klein karretje dat ze voorttrekken om beter te kunnen stappen.


Condom: Bruno voor het beeld van de vier musketiers, de St. Pieterskathedraal


We kunnen niet binnen op dit vroege uur maar er is genoeg informatie op panelen rond de kerk om er iets over te vertellen. De eerste Sint-Pieterskathedraal werd in 1368 volledig afgebroken en herbouwd door ene bisschop Bernard Alamand, die het werk rond 1400 voltooide. Dit is het gebouw dat we vandaag zien. Ze wordt herbouwd in 1507, nadat de klokkentoren instortte. Het is een goed voorbeeld van mediterrane gotische stijl met een enkelvoudig schip. Het schip zelf doet me aan de kathedraal van Albi denken. In 1569 werd ze bijna met de grond gelijk zijn gemaakt door de bendes van Montgomery, een protestantse leider en iconoclast, maar de inwoners konden de kathedraal redden met een afkoopsom van 30.000 pond.


Condom: vroeg in de morgen


Na een rondrit door de oude stad rijden we in de richting van het dorpje Romieu dat bekend staat voor zijn mooi collegiale abdijkerk. Een dergelijke collegiale hoort bij een college van Kanunniken. De weg ernaartoe is bijzonder moeilijk en er zijn veel hellingen te beklimmen en gelukkig daarna ook flinke afdalingen. Het abdijencomplex is er bijzonder mooi met stoere torens en een mooie kloostergang. We zitten op da via Podiensis en dat zien we aan de huizen waar de pelgrims slapen en hun schoenen buiten laten staan om het huis niet vuil te maken.


Romieu: de abdij


Na Romieu rijden we over verschillende hellingen naar het dorpje Marsolan boven op een heuvel gelegen met een prachtig zicht op heel de omgeving. We drinken er een koffie en eten er een croissant terwijl ook andere pelgrims een ontbijt nemen. Terug de fiets op en verder door naar het mooie stadje Lectoure weer boven op een steile heuvel. De Saint Gervais en Saint Protais kathedraal heeft een schitterende toren. en ook binnen zijn er mooie glasramen en mooie beelden. We verlaten de stad met een rit door de oude straatjes van de stad en langs de oude stadsmuren.


Even uitrusten in Marsolan


Van Lectoure weer bergop en bergaf naar het stadje Miradoux met de saint Orens en saint Louiskerk. Deze kerk is gebouwd op de plaats van het vroegere kasteel. Ze heeft een Renaissance toegangs portaal die afkomstig is van het kasteel. We picknicken naast de kerk en terwijl we eten laad ik onze telefoons op aan de stopcontacten binnen de kerk. daarna fietsen we naar Flamarens met een mooi kasteel en een kerkje ernaast dat grotendeels in ingestort. De vrienden van de kerk van Flamarens proberen de nodige middelen te vinden om het stuk kerkmuur dat instortte terug op te bouwen.


Lectoure, de Saint Gervais en Saint Protaiskerk; Miradoux, overdekte markt


Zo belanden we in Auvillar dat een prachtig voorbeeld is van een oude Bastide met zeer mooie huizen en vooral met een unieke 18de eeuwse Halle circulaire aux grains of overdekte (koren)markt. Ze doet me denken aan de ronde korenmarkt van Ervy-le-Chatel op de Via Campaniensis. Er is ook in Auvillar de Saint Pierre kerk die gedeeltelijk vernietigd werd maar toch de moeite waard is even te bezoeken. Na Auvillar bereiken we de vallei van de Garonne en steken we zelfs deze rivier over.


Flammarens


Langs de Garonne loopt ook een kanaal , het canal latéral de la Garonne. Dit kanaal sluit in Toulouse aan op het canal du Midi en zo verbinden zij samen de Atlantische oceaan met de midellandse zee. We beslissen het laatste deeltje van dag te besluiten met 7 km langs deze canal latéral omdat er veel schaduw is. Vandaag hebben we van 7 uur tot 13 uur een overdekte hemel gehad en daarna begon de zon bloedheet te schijnen zodat we schaduw moesten opzoeken. Rond drie uur en na 85 km trappen bereiken we moe en oververhit Moissac

Auvillar: stadspoort en overdekte halle circulaire aux grains of ronde korenmarkt; rijden over de Garonne

We kunnen onmiddellijk naAr het appartementje dat Magda voor ons heeft gehuurd . Het is prima. De mevrouw legt uit dat de oude grootmoeder daar vroeger leefde bij de dochter en haar familie en nu ze overleden is wordt het gebruikt als een Gîte. Ik neem onmiddellijk een douche om dan de abdijkerk Saint Pierre en de kloostergang te gaan bezoeken want morgenvroeg zal dat dicht zijn. Bruno neemt na mij een douche en gaat op bed liggen en valt in slaap. Hij wordt wakker als ik hem opbel.


Moissac: abdijkerk en zuilengalerij van het klooster


Ik neem de tijd om vooral de schitterende zuidingang van deze abdijkerk grondig te fotograferen. Een oordelende God is omringd door de vier symbolen van de evangelisten. Op de zijkanten staan de ondeugden waaronder de onkuisheid of de luxuria uitgebeeld als een vrouw die gebeten wordt door twee slangen in haar borsten. Ook binnen in deze kerk staan enkele mooie beelden zoals een 15de -eeuwse graflegging, een middeleeuwse piëta met Johannes en Maria Magdalena, en een uitbeelding van de vlucht naar Egypte. Tensotte bezoek ik ook nog de schitterende kloostergang naast de kerk bekend voor al zijn unieke kapitelen. Enkele foto’s geven een algemeen idee van deze kloostergang.


Moissac, abdijkerk: oordelende God met tetramorf, vlucht naar Egypte en graflegging


Ik moet na mijn bezoeken nog wat boodschappen doen: eten voor Bruno en voor mij. Voor mij ook nog een nieuwe leesbril. Vandaag is mijn bril al fietsend kapotgevallen maar voor 14 euro koop ik er een nieuwe. Snel terug naar het appartementje, eten met Bruno en nu dan de blog schrijven. Dit laatste werk is nu juist af. Het was een super drukke dag op de Via Podiensis en we zijn allebeide doodop. Morgen gaat het tot in Cahors en vele andere plaatsen onderweg. Heel veel liefs aan allen die ons volgen en blijven aanmoedigen.


Moissac, abdijkerk: Luxuria en twee kapitelen van de kloostergang


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page