top of page

Dag 1 : Op de Via Turonesis. Van Leuven naar Scourmont, 130 km

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Om 4 u 15 opgestaan om de laatste dingen klaar te maken voor onze eerste dag. Flokey is er zelfs al om 5 uur. Hij kijkt de lading op de fiets na en ik maak sandwiches met kaas en ham voor hem zodat hij onderweg iets kan eten. Daarnaast heb ik crunchy Muesli bij en melk maar ook nog een doosje sushi voor lunch en appelen voor tussendoor. We nemen ook nog vier bussen water en wat andere drankjes mee. Om 6 u 10 trekken we de deur achter ons dicht na een snel ontbijt. Pieter komt ons uitwuiven en neemt enkele foto’s. Rientje, onze engelbewaarder, vliegt met ons mee. In een van de zakken van mijn fiets neem ik het beeldje mee van een engeltje dat Rinus’ mama me vorig jaar had gegeven om over mij te waken.

We vertrekken langs de Waverse baan met 135 km voor de boeg richting Abbaye de Scourmont tegen Chimay. Dat is de abdij waar de cisterciënzermonniken het Chimay bier brouwen maar de naam verwijst naar het stadje Chimay op 9 km van hun klooster.

De weg die we volgen is de fietsroute die ons grotendeels langs mooie natuur brengt. Het slechte deel is het deel waar we rond Charleroi rijden, geen fietspaden en een ongure buurt. Gelukkig hebben we drie mooie stukken op evenveel RAVELs , Reseau Auroroutes Vélo. Twee op oude treinbeddingen en een derde langs een kanaal. Het laatste stuk van ongeveer 50 km. loopt van net voor Beaumont tot Chimay er 50 kom en is prachtig. Veel bomen links en rechts en veel schaduw.

We rijden ongeveer 6 uur in de voormiddag, tot rond 12 uur. Na 82 km fietsen lunchen we op een picknickplaats langs één van de Ravels. Floky is heel de tijd bezig met foto’s en filmpjes maken en op Instagram te zetten. Hij geniet er met volle teugen van.


Rond 16 bereiken we allebei moe, ik zeer moe, de abdij van Scourmont, boven op een heuvel. Een laatste inspanning is nodig maar we halen het. We hebben veel zonder elctrische ondersteuning gereden om onze batterij te sparen die tussen 120 à 150 km ver kan rijden als je ECO rijdt maar soms moet je meer verbruiken. We halen het juist.We worden vriendelijk onthaald door de frère hotellier die ons een capuccino en een appelsoep van eigen huis aanbiedt. Twee eenvoudige kamers met gedeelde douches en toiletten. Volledige stilte want men moet er zwijgen. Ook bij het avondeten dat sober is moeten we stil blijven. Iedereen zit er wat versteend bij en dat is niet zo naar de smaak van Floky. Maar hij heeft genoeg gegeten. Er was als dessert kaas van de abdij en natuurlijk zoveel Chimay Gold als we willen. Floky heeft allen maar geproefd . ik heb de rest van zijn flesje uitgedronken, als opoffering.

Om 20 30 slaap ik en ik weet niet wanner Floky in slaap gevallen is. Hij heeft mij wel gezegd dat hij morgen om 6 u 30 niet mee gaat naar de Lauden, het eerste gebed van de monniken. Stilzwijgend en stijf eten volstaan voor hem als ascese.


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page