top of page

Dag 48: 24 juni 2022 : 2 dagen Léon

Bijgewerkt op: 6 dec. 2022

In de vroege namiddag rond 16 u. ben ik toegekomen op mijn kamer in Leon. Het is een moeilijke bevalling of betaling van de kamer, want het betaalsysteem liet het afweten. Ik sta in de rij samen met een Zweedse familie die ook niet kunnen betalen. Zij moeten proberen ergens cash af te halen. Ik heb mijn engelbewaarder Magda die vanuit Leuven stort en me dan het betalingsbewijs per email opstuurt. Ondertussen kunnen we wel in de kamer, want het ligt aan het systeem van het hotel en niet aan ons. Zodra ik de kamer heb, ga ik eerst vlakbij naar een Carrefour Express iets gaan halen om te eten en te drinken. Dan wat rusten, een wasje doen en uithangen en om 17 .30 u vertrek ik naar het centrum. Dat is wel vlakbij, want Magda heeft een kamer gevonden op 500 meter van het oude centrum: schitterend. Het is een home voor senioren, maar sedert COVID 19 toesloeg hebben ze kamers op overschot en verhuren ze die aan pelgrims en /of toeristen. Het is super goed gelegen. Ze geven geen ontbijt of avondmaal, maar je hebt alles op je kamer om iets op te warmen . De Spaanse mevrouw aan de receptie heeft als jongere, tot ze 17 was, in Nijvel gewoond en ze is super behulpzaam. Ze is blij Frans te kunnen praten. Mijn fiets wordt behandeld als een 1ste klasse pelgrim (of patiënt) en ik ook.


Ik beslis de eerste late namiddag een soort algemene verkenning te houden van de stad, want ik heb toch nog twee volle dagen om alles te bezoeken en ook een beetje te rusten…als dat lukt. Eerst ga ik binnen op het toerismebureau om de openingsuren te hebben van alles en dat valt wat tegen. Morgen 24 juni is het feest van San Juan in Leon en de meeste plaatsen zijn slechts open van 10 tot 14 uur. Zo een feest betekent wat in Spanje, je kan er beter wegblijven als je niet voor feesten bent en dat zal ik doen. Rondwandelen kan wel en Léon is een grote stad met veel bezienswaardigheden. . In deze dag van mijn blog vertel ik dus wat ik de eerste namiddag en de eerste volle dag in Leon heb gezien. Toch een korte inleiding over Leon voor ik enkele gebouwen bezoek.


Léon ontstond als een militair kamp van een legioen rond 29 voor Christus. De stad groeide en werd in het jaar 586 door de Visigoten veroverd en in 712 door de Moren . Pas in 850 werd de stad terug veroverd door koning Ordoño I van Asturië en opnieuw bevolkt tijdens de Reconquista. van het Iberisch schiereiland die slecht in 1492 volledig is. De stad wordt de hoofdstad van het Koninkrijk Asturia en later van het koninkrijk León, dat actief deelnam aan de Reconquista tegen de Moren. Het werd een belangrijke stop voor pelgrims naar Santiago de Compostella en een stad die bloeide in de middeleeuwen. Tussen de 16de en 19de eeuw begon de stad economisch en demografisch af te nemen. Pas in de jaren 60 van de 20ste eeuw groeide León enorm door immigranten vanaf het platteland. Veel dorpen in het binnenland staan inderdaad bijna leeg.


De gotische kathedraal ‘Santa Maria de Regla’ of Pulchra Leonina (de mooie van Leon) is gebouwd in de 13de eeuw maar het duurde 100 jaar voor ze af was ten gevolge van financiële en technische problemen. Ze is al de 3de kathedraal op die plaats, naast twee vroegere, waarvan één romaanse, die verdwenen zijn. Het licht is fantastisch in de gotische kerk dankzij de zeer grote ramen met grotendeels originele glasramen. Naast de kathedraal is een museum met prachtige kerkschatten waart je lange uren kan doorbrengen.


Leon: Catedral Santa Maria Regla: het middenportaal met het laatste oordeel en beeld van de Virgen Blanca (l); de gehele westgevel: (m) linker portaal H. Johannes de doper, midden Laatste oordeel, rechts H. Franciscus ; voor-en zijaanzicht van de gehele kathedraal (r)


Zoals in vele kathedralen is het cijfer drie van belang: er zijn drie schepen, het transept heeft ook drie schepen of beuken, de hoogte is ingedeeld op drie niveaus, er zijn drie ingangen aan de westkant en aan de zuidkant enz. ... Sommigen beweren dat de 3 naar de Heilige Drie-eenheid verwijst.


De westelijke gevel heeft een driedubbele spitsboogvormige portico zoals de kathedraal van Reims. Tussen de drie grote ingangsbogen staan er twee kleinere spitse stenen bogen. Onder de linkse staat de Locus appellationis (zuitjes) waar verschillende vormen van gerecht werden gesproken.. Boven de portico bevindt zich het grote centrale roosvenster, met glasramen van de 13e eeuw. De neogotische driehoekige gevel is einde 19de eeuw gebouwd door Demetrio de los Ríos tijdens de restauratie. De vorige 16e-eeuwse plateresque gevel werd toen ontmanteld.


Het linkse voorportaal is toegewijd aan de H. Johannes de Doper en het rechtse aan H. Franciscus. Het hoofdportaal aan het Laatste Oordeel . Op de middenstijl of trumeau staat een kopie van de oorspronkelijke de Virgen Blanca (OLV de Witte/Zuivere), uitgevoerd door Andrés Seoane. De echte Virgen Blanco staat in het koor. Ze straalt menselijkheid uit met haar mooie glimlach die doet denken aan die van de engel van de annunciatie in Reims. Alles is zeer naturalistisch uitgebeeld : mooie plooiing van de kledij, individuele gezichten met veel expressie en een gevoel van beweging.


In de gotische periode verwijst men naar Christus als het licht van de wereld en in de gotiek wordt licht een intrinsiek onderdeel van de constructie. Licht leidt tot spirituele verheffing, tot God en brengt het goddelijke op aarde. Grote raamopeningen gevuld met glasramen laten het licht van God binnen vloeien in de wereld. GOD is licht en moet de mens verlichten. De glasramen bevestigen dat met hun verhalen.


De kathedraal van León is het schoolvoorbeeld van de gotische kunst in zijn zuiverste vorm: de muren tot het strikte minimum worden herleid zodat er veel ramen met glasramen kunnen worden aangebracht en het LICHT binnen laten. Hier zien we één van de grootste collecties middeleeuwse glasramen ter wereld Alles heeft een betekenis of staat symbool voor iets. De bovenste ramen stellen aan de zuidkant het Nieuwe Testament voor, want het NT heeft het licht in de wereld gebracht. Aan de noordkant, die nooit zon krijgt, staan de personages uit het Oude Testament, want dit was de tijd van de duisternis. In Chartres bijv. dragen de 4 grote profeten van het OT de 4 evangelisten van NT wat ook wijst op het belang van het NT.


Leon, Santa Maria Regla: o.a. de 13de-eeuwse glasramen: heiligen enz. (l), koor: boom van Jessé met bovenop pantocrator links en rechts apostelen;(m): roosvenster westgevel: Laatsteo ordeel met o.a. Maria en jezus en 12 engelen (r)


Het koorgedeelte vooraan is het oudste deel, omdat kerken vaak vanaf het koor werden gebouwd zodat er onmiddellijk missen / erediensten konden georganiseerd worden. Het uitzicht op de kathedraal met de glasramen en de luchtbogen is vanaf het koor indrukwekkend, De luchtbogen leiden de krachten naar beneden, waardoor de muren gesteund kunnen worden zodat grotere ramen met glasramen mogelijk zijn.


Als je rond de kerk wandelt kom je voorbij het 3-voudige zuidportaal dat uit drie portalen bestaat. Links is de Puerta de la Muerta met een skelet, in het midden de Puerta del Sarmental met Christus als Pantocrator omringd door de vier evangelisten en rechts de Puerta de San Froilán, de plaatselijke heilige met scènes uit zijn leven. Aan het noordportaal is de toegang tot de kloostergang met de 13de eeuwse puerta de la Virgen del Dado: prachtig gepolychromeerd. Zij redde iemand die dobbelde van de ondergang. Er zijn twee torens langs de kathedraal gebouwd aan de westkant: links ( een gotische) en rechts (een flamboyant gotische). De mooie kloostergang ( één verdieping) van de 13de en 14de eeuw, bevindt zich aan de noordkant van de kerk. Hij is een goed voorbeeld van gotiek en renaissance.

Kathedraal Leon: Zuidportaal met San Froilan (l) binnenzicht met koor met 15de-eeuws Retabel van Nicolas francés en zuidertransept (m); de gotische en renaissance kloostergang (r)


Als je binnenkomt aan de westkant zie je de renaissance achterkant van het koor en door een glazen deur de mooie houten koorstoelen uit de 15de eeuw. Die glazen wand is een idee van een priester in 1905! Je ziet zelfs tot vooraan in het koor het 15de-eeuwse retabel van Nicolás Francés met het leven van San Froilan en de prachtige glasramen van het koor en van een groot deel van de kathedraal. in totaal zijn er 1800 m2 glasramen met een pedagogische functie om de christelijke leer te verspreiden en te verduidelijken bij alle lagen van de bevolking.


Kathedraal Leon: 13de-eeuwse Praalgraf van bisschop Don Rodrigo (l); de polychrome Peurta de Virgen del Dado (m) en de 15de-eeuwse koorstoelen (r) en de gewelven met glasramen zicht naar westgevel


Er zijn ook heel veel praalgraven, want religieuzen en edellieden wilden er graag begraven worden, dicht bij God. De belangrijkste zijn enerzijds de graftombe van bisschop Martin Fernandez die de drijvende kracht was voor de bouw van de gotische kathedraal in de 13de eeuw. Anderzijds het graf van koning Ordoño II, achter het hoofdaltaar, die de 1ste kathedraal in de 10e eeuw liet bouwen. Ook het praalgraf van bisschop Don Rodrigo uit de 13d eeuw dat als voorbeeld gold voor gelijkaardige graven in de kathedraal en in andere kerken.


Weer eens doe ik de kathedraal onrecht aan met zo weinig informatie te geven want er is veel meer te zien maaar je moer er dan wel de tijd voor nemen. De nieuwe technologieën spelen in deze kathedraal en vele andere Spaanse kerken een uitstekende rol. Je kan gewoon door een QR-code te scannen zeer goede informatie krijgen, ook soms in het NL, die je kort en bondig goede informatie geeft. Vergeet dus je oortjes (van je telefoon) niet, dan stoor je de anderen bezoekers niet.


Ga gewoon eens zitten, kijk rustig rond en vaak zie je dan dingen die je eerst niet zag. Kijk naar het (veranderende) spel van het licht van de zonnestralen door de glasramen. Waren er geen goede restaurateurs geweest in de 19de eeuw dan was ze er niet meer. Dat is niet allen het geval in Spanje maar ook in Frankrijk met mensen zaols Viollet-le-Duc. dankzij de romantiek van 19e eeuw heeft men de romaanse en de gotische kunst opnieuw ontdekt. Men blijft maar restaureren opdat de komende generaties zouden kunnen blijven genieten van een uniek kunstpatrimonium dat hen vanuit het verleden zegt wat de toekomst kan zijn.


Leon: het 16de-eeuwse Renaissance Paleis van de Condes de Guzman (l) , de oude Romeinse stadsmuren langs de san Isidoro kerk (m) en Casa Botines (1891-1892) van architect Gaudi


Leon is ook veel meer dan de kathedraal, want je hebt er boeiende gebouwen door de eeuwen heen zoals de Casa Botines van Antonio Gaudi ( einde 19de - begin 20ste eeuw), de oude Romeinse stadmuren en Palacio de los Condes de Guzman. Dit hertogelijk paleis met een mooie 16de-eeuwse renaissancistische gevel is tegenwoordig de hoofdzetel van het Parlement van León. Het gebouw ligt aan de Plaza de San Marcelo naast Gaudí’s Casa Botines. Het werd destijds gebouw in opdracht van bisschop John Quiñones y Guzmán. Het gebouw is maar beperkt te bezoeken, maar tot de indrukwekkende patio heb ik vrij toegang. Spanje is opgedeeld in Autonomias, of autonome regio's die op bepaalde gebieden zoals cultuur en onderwijs verregande bevoegdheden hebben.


Leon bruist van het leven, maar in de zomer niet tussen 14 en 18 uur want dan geniet bijna iedereen van de siësta… ook mijn engelbewaarders. Daarenboven, ze zijn niet alleen met mij bezig, ze zorgen vooral hun geliefden waar ze ook zijn. Ze hebben een fulltime job als engelbewaarder en ze doen het prima.


Na en dag rondlopen in Leon en heel veel moois gezien te hebben, breng ik een rustige avond op mijn kamer door en eet er enkele typisch Spaanse producten en wijn. Ik hou bijv. van de visproducten die ze in Spanje in conserven verwerken zoals tonijn of inktvis in zwarte saus of mosselen en andere schelpdieren. Daarbij eet ik wat brood en ook nog wat kaas. Bij dit alles een halve fles frisse witte wijn (in ijsblokjes in mijn lavabo!) uit de streek. Daarna nog een kopje oploskoffie en een Spaanse koekje. Een echt feest voor mij. Nu nog mijn blog schrijven en samen met foto's opsturen naar Magda. En dan slapen en morgen mijn laatste dag in Leon met o.a. een bezoek aan de san Isidoro kerk, ik kijk ernaar uit.



47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page