Altijd voeg uit de veren en om 7u sta ik met de fiets op straat. Ik dacht dat het maar 70 km was maar ik vergat er het bezoek aan de romaanse kerk in Anzy-le Duc bij te rekenen en die ligt wat uit de weg. Een prachtig romaans complex op een kleine heuvel. Dit is echt een hoogtepunt voor de liefhebbers van romaanse kunst want je hebt er alles : de typische geblokte bouwstijl met kleine ramen maar toch wat glasramen. Veel gebeeldhouwde kapitelen, soberheid enz.
Anzy-le-Duc: de kerk, het beschadigde tympaan en een fresco van Christus in mandorla in het koor
Omdat je meer muren in een romaanse kerk hebt zijn er meer fresco’s, hier vooral rond de altaren vooraan. Wat vooral uniek zijn de prachtige kapitelen die elk iets duidelijk uitdrukken maar niet iedereen gaat akkoord over de uitleg; de plezantste is die met twee mannen die aan elkaars baard trekken en de gramschap voorstellen. Op een andere zie je precies twee bovenlijven op slechts één paar benen: dat is Eva die uit Adam zijn zijde wordt gemaakt door God; de man die op de rug van een leeuw zit is volgens sommigen Samson en volgens anderen koning David, volgens nog anderen de profeet Daniël. In de kerken in Bourgondië gelijken de beelden soms fel op elkaar en dat is normaal want de monnikenorde van Cluny bouwde ontzettend veel, was heel rijk en liet dus sommige goede beeldhouwers op verschillende plaatsen werken. Deze omaanse kerk is des te mooier als er ’s morgens vroeg (ik was er om 8 uur) geen of weinig toeristen zijn.
Anzy-le-Duc: kapitelen . Vlnr. David , Daniël of Samson en de leeuw; de gramschap. Adam en Eva
Na dit unieke bezoek fiets ik verder door naar een stadje Charlieu met nog een kerk of beter gezegd, delen van een romaanse kerk. Om naar Charlieu te gaan kan ik over een 'route verte' fietsen over minstens 15 km. In franstalig België hebben ze de Ravels in en Vlaanderen de F-routes, , beide zijn fietsautoroutes en liggen vaak, maar niet altijd in de vroegere bedding van een oude spoorweg. Het prachtige is hier dat de Loire langs een deel van deze voie verte stroomt De Loire is de langste rivier van Frankrijk en in het water en langs de oevers zijn er heel veel vogels waaronder ooievaars die ik vandaag zag.
Fietsen langs de Loire met op de oevers ooievaars. Het tympaan van Charlieu
In de Franse revolutie werd heel veel vernield of zelfs afgebroken. Hier zijn gelukkig nog een paar mooie timpanen gered ook al zijn ze soms beschadigd. Ze zijn anders qua manier van uithouwen dan wat we zagen in Vézelay en Autun die eerder tot dezelfde familie behoren. Aan deze kerk is ook nog een mooie kloostergang waar de monniken lazen of in stilte baden. De foto’s spreken voor zichzelf vooral omdat onder een schitterende zon de bruinrode steen echt tot leven komt.
Charlieu: Ingang en kloostergang met toegang tot kapittelzaal
Op een kleine kilometer van de oude romaanse kerk staat het lege schip van de kerk van de Cordeliers monniken en er tegenaan gebouwd, een kloostergang. Cordeliers waren Franscicanen en ze werden zo genoemd omdat ze een touw ond hun hun middel droegen dat armoede, gehoorzaamheid en zuiverheid symboliseerde. De kerk van de Cordeliers heeft een prachtig houten gewelf (een omgekeerd schip) dat mooi bewaard is gebleven en nu nog altijd indruk maakt. De kloostergang kende een zeer bewogen geschiedenis; einde de 19de en zelfs begin 20ste eeuw, werden in Frankrijk en Spanje veel romaanse of gotische gebouwen opgekocht door o.a. Amerikanen. Gebouwen of delen ervan werden uit elkaar gehaald en in kratten naar de USA vervoerd. Denk maar aan de Cloisters in New York. Deze kloostergang was opgekocht door een Amerikaan die hem wou heropbouwen en er middenin een tennis court voor hem wou aanleggen. De lokale bevolking van Charlieu kreeg dit te horen toen de kloostergang reeds in houten kratten zat opgeborgen om verscheept te worden. Er kwam een grote actie op gang en het vervoer kon gestopt worden en de kloostergang werd terug op zijn oorspronkelijke plaats opgebouwd. Het is een sobere kloostergang met weinig groot beeldhouwwerk maar de kleine kopjes (o.a. een monnik) en dieren (een uil, symbool van wijsheid) zijn wondermooi.
Charlieu: (heropgebouwde) Kloostergang van les Cordeliers met enkele typische kopjes
Daarna fiets ik door en rond 15 u ben ik het Benedictinessenklooster La Vigne  buiten het dorp Pradines. Nog een slotklooster maar deze keer met nog 40 zusters. Ze hebben een drukkerij en daar kunnen ze van leven; boeken, folders, tijdschriften worden er gedrukt .Het is een modern klooster met een grote gezellige kerk die me een beetje aan Le Corbusier doet denken maar het is niet van hem. Het is een minder streng slot want de bezoekers mogen in de kerk gewoon rond de zusters zitten. De twee leefgedeeltes van zusters en bezoekers zijn wel gescheiden. Morgen meer over Le Corbusier want ik fiets verder naar het Zuiden en slaap in het stadje Firminy waar Le Corbusier de plannen maakte voor een stadsdeel met kerk en sportgebouwen enz. Hij stierf bij het begin van de werken maar leerlingen werkten er tientallen jaren verder aan. Dat is voor morgen.
Charlieu: houten gewelf van de kerk van les Cordeliers (of Fransicanen): 14de-eeuws gebouw met houten gebinte van 17de eeuw.
Comments