top of page

Dag 3: van Châlons-en-Champagne naar St Parres-aux-Tertres

Bijgewerkt op: 25 sep.

Ik heb deze morgen wat langer geslapen maar ben toch rond 7 u. opgestaan. Een koude douche genomen en zo was ik onmiddellijk helemaal wakker. Daarna naar een boulanger vlakbij getrokken die lekkere petits pains au chocolat had. Ik heb zelf oploskoffie en melk bij en in de frigo van het centre paroissial stond een fles fris fruitsap. Een prachtig ontbijt. Daarna een korte ontmoeting met de jonge priester Erwan die op mijn   Credencial een mooie stempel zette. Hij wilde niet dat ik betaalde na al zijn vergetelheid . Daarenboven werken zij nog met het systeem van de donativo; dit betekent dat elke pelgrim naar eigen financieel vermogen wat geld in een doos steekt die in de kamer staat. Hij wou alles gratis geven omdat hij zo het Rinus-Pinifonds wou steunen. Toch heb ik wat geld in zijn donativodoos gestoken. De dag daarvoor had hij  nog geld gegeven aan de SDF Inesse en elke gift gebruikt hij zeker zeer goed.


Mijn kamer in het parochiaal centrum, gelegen naast de collegiale kerk. N.D.en-Vaux


Dan heb ik toch een uurtje uitgetrokken om het oude centrum van Chalons en Champagne te bezoeken. Eerst de gotische collegiale Notre Dame kerk vlak naast het Centre paroissial.  Een collegiale kerk betekent dat er een kapittel was/is van geestelijken die de diensten in de kerk verzorgden en ook de zorg voor de armen en behoeftigen ter harte namen/nemen.

Deze kerk is een schitterend voorbeeld van vroeggotiek met ook tribunes op de zijbeuken. Geen mooie versiering aan de buitenkant op de timpanen en  op de kapitelen vinden we allemaal bloem- of plantmotieven. Deze moeten het hemels paradijs of het hemelse Jeruzalem oproepen voor de gelovigen.


Binnenin wel prachtige glasramen waaronder een roosvenster aan de westkant van 5 meter diameter . Enkele glasramen in het koor zijn van de 12de en 13de eeuw. Ze zijn allemaal uit kleine stukjes gekleurd glas gemaakt en vertellen in het klein verhalen uit het oude en nieuwe Testament. De glasramen van de zijkanten achteraan  vertellen links en rechts het levensverhaal van Sint Jacob van Compostela en één groot glasraam vertelt de veldslag van Clavijo. Op deze veldslag verscheen  de  heilige om de legers van de christenen de overwinning te geven in de  reconquista van Spanje op de Moren of moslims. De reconquista van Spanje duurde wel van 9de eeuw tot einde 15de eeuw. Het laatste stuk dat veroverd werd was  Granada. De andere glasramen zijn van de 14de en 16de eeuw en men kan ze herkennen aan de grote figuren die worden uitgebeeld in de toenmalige klederdracht van de eeuw. Zo kan men ook de evolutie van de kledij mooi bestuderen.


Glasramen en interieur van N.D.-en Vaux


Na het bezoek aan de N.D. kerk ging ik ook tot aan de St Etienne kathedraal die nog dicht was. Minder indrukwekkend . In de 17de en 18de eeuw heeft men de gotische westkant vervangen door een barokke en classicistische gevel. Een indrukwekkende muur  die niet goed past bij de rest van de kerk. Na die twee bezoeken maakte ik mijn fiets klaar en rond halfelf was ik op stap richting Troyes.

Ik volgde mooi de Google maps die je midden door de velden brengt langs mooie landschappen die golven over de gehele horizon maar daardoor ging ik traag vooruit. Ik zag er ook Laotiaanse seizoenarbeiders aan het werk in het veld -afstammelingen van Laotianen die na de onafhankelijkheid van Laos naar Frankrijk kwamen. Overal was er veel wild zoals konijnen en hertjes en ongelooflijk veel vogels. De velden zijn allemaal geoogst want dat is een deel van de Franse graangordel rond Parijs. Het wintergraan is al gezaaid. In dit deel geen wijngaarden zoals rond Châlons-en-Champagne  dat vroeger minder chique Châlons-sur-Marne heette.


Châlons-en-Champagne. Kathedraal St.-Etienne. Laotiaanse seizoenarbeiders.


Op de middag besliste ik met de hulp van Magda om in de namiddag gewoon de N 677 te volgen om wat tijd te winnen. Het was er relatief druk maar dankzij dit besluit was ik om 16.15 u in St Parres-aux-Tertres, een klein dorp naast Troyes  waar ik een kamer had vastgelegd bij de zusters Oblaten van de H. Franciscus van Salles. De twee nog overblijvende zusters werken in de parochie en hebben hun vroegere kloostertje ingericht als B & B met zeven kamers; Super gezellig en proper en ongelooflijk vriendelijk. Al het eten zijn producten van eigen kweek of van vrienden en dat is ook het geval voor hun confituren. Twee aangename zusters die hun pastorale en religieuze taak concreet gestalte geven.


St. Parres-aux-Tertres. Mijn kamer in het klooster. Een van de zusters oblaten. Biscoff Belgisch koekje bij uitstek


Mijn derde dag zit erop en ik ga vroeg slapen want morgen is terug een rit van 120 km naar Vézelay waar ik naast de Basilique Sainte-Marie-Madeleine slaap. Vanaf vier uur kan je daar een bed in een grote slaapplaats voor 18 mannen of vrouwen krijgen maar ben je te laat dan kan je er niet slapen. Dus morgen vroeg uit de veren en hard fietsen. Ik kijk er al naar uit om het prachtige timpaan van Pinksteren aan de westkant van de narthex of voorhal terug te zien.

48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page